Familierecht

BMO Advocaten beschikt over meerdere advocaten die zijn gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Wilt u bijvoorbeeld een (echt)scheiding aanvragen, maar weet u niet welke procedure hiervoor gevolgd moet worden? Wij kunnen u helpen met alles op het gebied van scheiden en alimentatie.

Echtscheiding aanvragen (scheiding van tafel en bed)

Wanneer u een echtscheiding wilt regelen dan zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Denk hierbij aan het indienen van een verzoekschrift echtscheiding, of het regelen van de verdeling van de gemeenschap van goederen. Maar er zijn nog veel meer zaken relevant zoals:

  • kinderalimentatie en partneralimentatie;
  • omgangsregeling / zorg- en contactregeling;
  • wijziging van het ouderlijk gezag;
  • het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden.

BMO Advocaten biedt bij een scheiding meer dan alleen advies. Onze echtscheidingsadvocaten denken met u mee over de beste vervolgstappen zodat een vechtscheiding kan worden voorkomen.

Echtscheidingsprocedure en echtscheidingsconvenant

Hoe ziet een echtscheidingsprocedure er uit en is het nodig een echtscheidingsconvenant op te stellen?
Het belangrijkste dat u moet weten is dat een echtscheiding alleen door een rechter kan worden uitgesproken. Hiervoor is tussenkomst van een advocaat altijd noodzakelijk. Hoe de echtscheidingsprocedure verloopt is afhankelijk van de onderlinge verstandhouding tussen partijen en in hoeverre partijen het met elkaar eens zijn. In de praktijk zijn er twee soorten procedures: (I) de formele procedure en (II) de inhoudelijke procedure.

Bij de formele procedure hebben beide partijen al dan niet in overleg met een advocaat onderling overeenstemming bereikt over de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden met betrekking tot de echtscheiding. Als partijen het onderling eens zijn dan dient de advocaat een gemeenschappelijk verzoekschrift in en wordt de echtscheidingsbeschikking zonder het houden van een zitting uitgesproken. Deze procedure kan relatief snel (circa binnen 8 weken) afgehandeld worden.
Een inhoudelijke procedure is noodzakelijk wanneer beide partijen het onderling niet eens kunnen worden over één of meer belangrijke onderdelen van de echtscheiding. In deze gevallen hebben partijen ieder een eigen advocaat en dient de rechter uiteindelijk te beslissen.

Hieronder leest u een aantal korte omschrijvingen van de in een echtscheidingsprocedure voorkomende onderdelen.

Echtscheidingsconvenant

Voor zowel de formele als de inhoudelijke procedure is het opstellen van een echtscheidingsconvenant aan te raden. Dit om problemen in de toekomst te voorkomen. In het echtscheidingsconvenant worden afspraken vastgelegd over onder meer de alimentatie, de zorg voor de kinderen en de verdeling van de activa (bijvoorbeeld woning, auto en inboedel).

Ouderschapsplan

Indien partijen minderjarige kinderen hebben wordt door de rechtbank verzocht om een ouderschapsplan. In dit ouderschapsplan worden uitgebreide afspraken gemaakt over de zorg voor de kinderen. Denk hierbij aan duidelijke afspraken over de omgang, verdeling van de feestdagen en de vakanties, de kosten die gemaakt worden voor school, medische kosten, et cetera.

Kinderalimentatie

Er zijn wettelijke afspraken gemaakt met betrekking tot de hoogte van de kinderalimentatie. Hierin is vastgelegd hoe de verdeling van de kosten voor de kinderen er uit dient te zien. Eerst wordt berekend hoe hoog het bedrag is dat er totaal nodig is voor de kinderen (‘kosten van de kinderen’). Onder deze kosten vallen de kosten voor eten, drinken en onderdak, maar ook de kosten voor school, kleding, sporten, et cetera. Met het bedrag van deze ‘kosten voor de kinderen’ wordt vervolgens berekend hoe deze kosten verdeeld moeten worden tussen de ouders. Om dat uit te rekenen wordt een zogenaamde ‘draagkrachtberekening’ gemaakt. Op basis van de draagkracht van beide ouders wordt vastgesteld hoe hoog het bedrag is dat iedere ouder dient bij te dragen in de totale kosten voor de kinderen.

Partneralimentatie

Indien één van partijen niet voldoende inkomen heeft om van te kunnen leven, heeft de andere partij de plicht om bij te dragen in de kosten van het levensonderhoud. Dit wordt partneralimentatie genoemd. De duur en de hoogte van deze partneralimentatie zijn afhankelijk van de duur van het huwelijk en of er al dan geen (minderjarige) kinderen uit het huwelijk zijn geboren.

Wat doen wij voor u?

BMO Advocaten heeft de kennis, de kunde en de daadkracht in huis om ervoor te zorgen dat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan bij een scheiding. Wij denken met u mee als partner en we zorgen er altijd voor dat u voorbereid bent op alle vragen en eisen van de wederpartij. Onze familierechtadvocaten staan voor u klaar om de scheiding goed te laten verlopen.

Meer weten of vragen? Neem contact met ons op via 0345-229070.